Burun Akıntısı Nedir? Burun Akıntısı Sebepleri

0

Burun akıntısı neden olur ? Kış ve yaz aylarında burun akıntısı sebepleri nelerdir ? Burun akıntısı nasıl geçer, tedavi yöntemleri

Yaz mevsiminin bitmesiyle birlikte en çok karşılaşılan problemlerden bir tanesi burun akıntısı şikayetidir. Sürekli görülen ve kendiliğinden de geçebilen bir rahatsızlıktır. Burun akıntısı genellikle soğuk algınlığı, grip ve alerjen etkenlerle ortaya çıkar.

Burun akıntısı, genel manasıyla burunda fazla biriken mukusun dışarı atılmasıdır. Vücudumuz bu şekilde, virüsleri, bakterileri ve diğer yabancı maddeleri dışarıya atar. Yani bu vücudun bir savunma mekanizmasıdır.

Burun akıntısının, tıp dünyasındaki ismi rinore ve rhinrrhea şeklinde geçer. Kelimenin kökeni Yunancadan gelmektedir. Yunanca rhino burun anlamına, rrhea kelimesi de akıntı anlamına gelir. Tıp dünyasındaki ismi bu iki kelimenin bir araya gelmesinden oluşur.

Burun akıntıları farklı şekilde görülebilir. Eğer su gibi bir burun akıntısı varsa, bu soğuk algınlığına işaret eder. Virüslerin sebep olduğu hastalıklarda ise daha yoğun bir kıvama sahiptir.

burun akıntısı nedir
burun akıntısı nedir

Burun Akıntısı Sebepleri 

whatsapp-kapida-ode [instagram-feed num=6 cols=2 showheader=false  buttontext="Daha Fazla Ürün" buttoncolor=#ff1493 showbutton=true showfollow=false]

Burun akıntısı yalnızca virüslere ve soğuk algınlığına bağlı olarak ortaya çıkmaz. Alerjik nedenlerle veya burun dokusundaki tahribata bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Mukus tabakasının fazla bir şekilde üretilmesinin ve buna bağlı olarak burun akıntısı oluşmasının başlıca sebepleri aşağıdaki gibidir:

  • Soğuk Algınlığı ve benzeri rahatsızlıklar
  • Mevsim geçişlerinin etkileri ve ani sıcaklık değişimlerine maruz kalmak
  • Özellikle bahar aylarında ortaya çıkan polenler ve buna bağlı gösterilen alerjik reaksiyonlar.
  • Havanın kuru olması. Klima gibi havayı kurutan cihazlara maruz kalmak.
  • Virüsler (grip virüsü v.b.)
  • Sinüzit
  • Buruna kaçan yabancı cisimler
  • Haddinden fazla burun spreyi kullanımı.

Burun Akıntısının Evde Tedavi Yöntemleri

Burun akıntısının evde tedavisi için çeşitli yöntemler kullanılabilir. Bol su içmek, yapılabilecek en iyi yöntemlerden bir tanesidir. Eğer burun akıntınız soğuk algınlığına bağlı nedenlerle gelişiyorsa, sıcak çorba veya bitki çayları da burun akıntınızı geçirmenize yardımcı olur.

Sıcak bitki çayları tüketmeniz de faydalı olacaktır. İçerisine antiemflamatuvar ve antihistaminik etkisi olan papatya, nane ve zencefil gibi bitki çayları özellikle burun akıntınızı gidermenizi sağlayacaktır.

Alnınıza ve sinüs bölgesine sıcak kompres yapmak da sinüslerin yumuşamasını sağlayarak burun tıkanıklığının açılmasını sağlayabilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

WhatsApp Sipariş